با سلام و عرض ادب و احترام به حضور شهروندان محترم و تمام خدمت گذاران در عرصه مدیریت شهر،
یکی از مهمترین موضوعاتی که در جریان مدیریت شهر موجب نگرانی تصمیم گیران بوده است، نبود اطلاعات جامع و دقیق در امورات شهرداری بوده و پیچیده شدن و طولانی شدن کارها را به دنبال داشته است. این نگرانی با ایجاد زیر ساخت فناوری اطلاعات و سامانه های جغرافیایی و ثبت دقیق داده ها توسط کاربران مسئول و تعیین شده قابل رفع و جبران میباشد لازم است مختصرا و اجمالا توضیحاتی به استحضار برسانم.
سامانه اطلاعات مکانی ( Geo-spatial informaitionsystems) که به اختصار GIS نامیده می شوند سیستم هایی رایانه ای هستند که جهت ذخیره و تحلیل بر روی اطلاعات جغرافیایی مورد استفاده قرار می گیرند. این تکنولوژی چند دهه است که ارتشهای دنیا و نیروهای نظامی کشورمان از آن بهره میبردند و به سرعت در اغلب سازمان ها بخصوص شهرداری ها پیشرفت نموده است؛ به طوری که درحال حاضر این سیستم ها به عنوان یک ابزار ضروری برای استفاده موثر از اطلاعات مکانی و جغرافیایی پذیرفته شده اند.
بطور کلیGIS یک سامانه اطلاعات مکانی برای جمع آوری، ذخیره و نجزیه و تحلیل داده هایی استفاده می شود که موقعیت جغرافیایی آنها یک مشخصه اطلاعاتی و مهم محسوب می شود. این اطلاعات ممکن است به صورت نقشه جداولی، از داده ها و یا فهرست هایی از اسامی یا آدرسها باشند و بهره گیری از این تکنولوژی جهت بهبود کمی و کیفی امور، برای مدیران، تصمیم گیران،کارشناسان و کاربران این سیستم ها ضروری می باشند.
از آنجایی که اکثر اطلاعات مورد نیاز شهرداری ها، اطلاعاتی هستند که مربوط به موقعیت جغرافیایی می شوند؛ مثل اطلاعات در مورد منطقه بندی، املاک، راهها، مدارس، پارک ها، شبکه های آب،برق،گاز،تلفن، مساجد و اماکن مذهبی و اطلاعاتی دیگر، اما متاسفانه تا بحال بکارگیری GIS توسط شهرداری قنوات به دلایلی که خوش بینانه عدم آشنایی و نداشتن علم بدان، فرض میکنیم، بسیار ضعیف و کند بوده است.
کاربردهای شهری GIS عبارتند از: جمع آوری به روز در آوردن پردازش و توزیع داده های مربوط به زمینهای شهری به طور سیستماتیک، سیستم اطلاعات مکانی های شهری به منظور تصمیم گیری های اقتصادی، قانونی و فعالیت های مختلف برنامه ریزی استفاده می شوند.
در زمینه های مختلفی مانند مدیریت GISاملاک و دارایی ها، صدور پروانه و جواز ساختمان سازی، برنامه ریزی های محلی، آنالیز حمل و نقل، تعیین بهترین مسیر برای وسایل نقلیه ای مثل آمبولانس، طراحی های مهندسی مثل سیستم های آب و فاضلاب و شبکه کابل های مختلف، برنامه ریزی برای کاربری اراضی، تعیین محل دفن زباله ها، پارکینگ ها و… پاسخگوی مدیران بوده اند و تاثیر مستقیم در بهبود مدیریت منابع و در نتیجه ارتقاء کیفی ساکنین شهر دارند.
عدم بهره گیری از GIS و داده های دقیق و پردازش شده آن، تابحال شهرداری قنوات را دچار زیانهایی نموده است و شاید تعدادی از شهروندان هم دچار دردسرهای مالی و حقوقی و مشکلات ملکی شده اند. لذا با قاطعیت می توا گفت با بهره گیری از این تکنولوژی و ثبت داده های جغرافیایی موجود شهر و طرحهای آتی شهرسازی، خطاهای انسانی و تخلفهای احتمالی، اعمال سلایق کارشناسان و خواسته های متنفذین غیر ممکن و به حداقل خواهد رسید.
در حال حاضر با اشرافی که مهندس شکاری شهردار محترم به این سامانه و تکنولوژی های مرتبط دارند شهرداری قنوات به مکانیزه شدن و استفاده از فناوری اطلاعات سوق میدهند و در کنار برنامه های زیر بنایی که دارند، ایجاد زیرساختهای این سامانه در اولویت کارها و برنامه های خود قرار داده اند. لذا در این خصوص از ایشان تقدیر و تشکر ویژه ای داریم و آرزوی موفقیت در تمام امور برایشان خواستاریم.
مزایای این سامانه در شهرداری قنوات:
۱- افزایش سرعت عمل در واحدهای شهرداری.
۲- دسترسی سریع و دقیق به اطلاعات اماکن شهری و املاک در گستره شهر.
۳- حفاظت دقیق و عدم دسترسی افراد غیرمسئول به اطلاعات.
۴- کاهش وغیرممکن شدن خطاها و اعمال سلایق در محاسبات املاک و عوارض.
۵- عدم امکان دستبرد و دستکاری در پرونده ها و اسناد و مدارک بایگانی
۶- کاهش هزینه در مصرف کاغذ و چاپ.
۷- سرعت بخشیدن در انجام امورات شهروندان و مراجعین.
۸- کشف خطاهای احتمالی گذشته و …
سرهنگ محمد نوش
کارشناس جغرافیا و عضو شورای اسلامی شهر قنوات